Doris lär dig att lura hjärnan
 

För en tid sedan deltog Doris Dahlin i en världskongress för mental träning som hölls i Kanada. Det var andra gången som experter från hela världen samlades för att utbyta erfarenheter. tidnbild

 

Tidigare har mental träning främst kopplats till idrott, men inom senare år har metoden provats inom snart sagt alla områden. I USA och Kanada använder exempelvis musiker, balettdansare och astronauter sig av mental träning. Det finns också läkare som tycker att mental träning kan vara ett bra komplement till vanlig sjukvård när det gäller att exempelvis bygga upp patientens immunförsvar.

Doris Dahlin arbetar med att sprida kunskaperna till näringslivet.

Kortfattat går träningen ut på att påverka vårt undermedvetna genom att ge klara bilder. Vi kan till exempel träna en grupp att få bättre effektivare möten. Vi kan försöka att hjälpa personer som lider av rampfeber eller en chef som anser att delar av ledarskapet inte fungerar, säger Doris Dahlin. Genom att i ett avslappnat tillstånd tänka sig in i en positiv situation gång på gång, kan man lura hjärnan. Hjärnan kan nämligen inte skilja på fantasi och verklighet.. Om exempelvis en person med rampfeber tänker sig själv in i ett lyckat föredrag så uppkommer inte längre handsvett, hjärtklappningar med mera nästa gång han eller hon står framför åhörarna.

 

Fler sinnen

- En del har väldigt lätt att se bilder och använda sin fantasi, andra behöver öva mer innan de kan koppla ihop sig själva med en positiv målbild. Ju fler sinnen man använder i övningarna desto mer effektiva blir de, säger Doris Dahlin. Till och med i skolor och på apotek används nu den mentala träningen. I Örebro har elever fått prova på metoden för att förbättra sina resultat och för att må bättre. Försöket har slagit väl ut och eleverna vill fortsätta med övningarna. På apoteket säljs band med mental träning för rökavvänjning och även vid bantning finns det personer som har nått positiva resultat.

 

Från idrotten

Den mentala träningen spred sig faktiskt från idrotten till andra områden då Lars-Eric Unestål, en av föregångarna på detta i Sverige, fick besök av en kvinna i Sverige som berättade att hon hade gått ner i vikt genom att ta del av de övningar som hennes son använde inom idrotten. Hon hade svårt att se sig själv smal så istället klippte så istället klippte hon ut en bild på en smal person och fäste bilden på sitt eget ansikte överst. Detta var upprinnelsen till att Lars-Eric Uneståhl började arbeta med andra grupper än bara idrottsmän.

 

Samlingsbegrepp

- Mental träning är egentligen ett samlingsbegrepp som innebär at vi använder våra mentala resurser på ett så effektivt sätt som möjligt. Här i Sverige jobbar vi på en bredare nivå än i andra länder. Vi vill sprida kunskaperna till så många som möjligt, säger Doris Dahlin . Hur många som idag använder sig utav mentalträning i Sverige, vet hon inte, men klart är att metoderna är ganska likartade i många delar av världen.

- Det som slog mig på världskongressen var att vi arbetade så lika, trots att vi är från olika kulturer. På kongressen fanns deltagare från Kanada, USA, Australien, Ryssland, Östeuropa, Malaysia med flera länder, berättar Doris Dahlin.

- Men idag är detta en kunskap som vi kan använda på ett positivt sätt. Något som alla kan göra för att må bättre är att exempelvis undvika att försöka älta dagens problem då man håller på att somna.

Hjärnan är mycket mottaglig just då man är som mest avslappnad. Därför är det mycket bra att tänka sig in i en positiv situation just då, tipsar Doris Dahlin .

 

Maria Lindblom

 

 

 

 

 

 

 

KompetensKraft Doris Dahlin -  - © 2012

Hem | Företagspresentation | Arbetssätt | Referenser | Handledning | Kurser | Artiklar | Kontakt | Böcker/CD